Tholen – Burg Machinery produceert al ruim tien jaar was- en verwerkingslijnen voor pompoenen. “In de afgelopen jaren hebben we lijnen geleverd in Nederland, maar ook in België, Portugal, Frankrijk en Duitsland”, vertelt Arjan de Nood. “We maken de verwerkingslijnen van klein tot groot, waarbij de Burg-lijn wordt gebruikt als aanvoergedeelte naar een sorteermachine.”
De kleinere lijnen worden veelal geleverd aan telers met huisverkoop of aan kleinere telers die aan distributeurs leveren. “Vaak worden de pompoenen in fruitkisten geoogst, wat het uitermate geschikt maakt om de pompoenen met een Burg-kantelaar te ledigen in het water”, vertelt de verkoper.
“Ook hebben we wel pompoenenwassers gebouwd die vanuit de kantelaar direct op een borstelunit worden gelost. Met name voor pompoenen die op zandgrond geteeld zijn, is het niet altijd nodig om ze in het water te laten inweken. Op de borstelunit worden ze besproeid met water waardoor het zand er afspoelt. In combinatie met de roterende borstels, worden de pompoenen schoongeborsteld.”
“Grotere pompoenlijnen zijn uitgerust met een volautomatische kantelaar, die de grotere landbouwkisten gedoseerd ledigt op een band. Nadat ze over de uitleestafel zijn gegaan waar de steel wordt afgeknipt, gaan de pompoenen een waterbad in. Het grote voordeel van een waterbad is de buffer en inweektijd van met name pompoenen die op zwaardere kleigrond hebben gestaan”, legt Arjan uit. “Een tweede mogelijkheid is dat de volle kisten in het geheel worden ondergedompeld in een grote tank. Zodoende drijven de pompoenen als vanzelf uit de kist en stromen ze gedoseerd naar de uitgang van het waterkanaal. Hier vindt dan een eerste selectie plaats en wordt de steel geknipt.”
“Door middel van een droogunit worden de pompoenen gedroogd na het ledigen en de borstelunit. Dit gebeurt door middel van een sponsdroger. Optioneel hebben we ook al verwerkingslijnen gebouwd met luchtmessen, blowers en hetelucht tunnels. Dit alles afhankelijk van hoe droog de pompoenen moeten worden”, besluit Arjan.