Tholen – Naast een eigen teeltbedrijf (7 ha) en boerderijwinkel is Buijsrogge Fruit uit Goes vooral gespecialiseerd in de opslag van peren voor derden (5,5 miljoen kilo). “We richten ons met name op de lange bewaring van Conference-peren”, vertelt Frans Buijsrogge. Juist daarom was het altijd een race tegen de klok om de plastic fruitkisten op tijd schoon te krijgen voor de nieuwe oogst. Met Burg Machinefabriek ontwikkelde hij daarom een nieuwe machine waarbij een borstelunit wordt gebruikt om grof en hardnekkig vuil van de kisten te borstelen voordat deze de kistenwasser ingaan. En met succes: “Schoon is nu ook echt schoon!”
“Omdat we juist gespecialiseerd zijn in de lange bewaring van Conference-peren komen deze kisten het laatste vrij. Daarom was er altijd de nodige tijdsdruk om de kisten schoon te krijgen voor de nieuwe oogst. Voorheen deden we dit handmatig op het erf met een hogedrukspuit, maar je spreekt over ruim 6.000 plastic fruitkisten. Dat was logistiek een ramp en we waren ook niet tevreden over het resultaat. Je moet er voor je klanten tenslotte zeker van zijn dat de kisten vrij zijn van sap, gronddeeltjes en schimmel om schoon aan de nieuwe oogst te beginnen”, legt Frans uit.
Hij legde het probleem aan Burg Machinefabriek voor. In eerste instantie werd de bestaande kistenwasser ingezet, maar deze bleek niet afdoende om het hardnekkige vuil te verwijderen. Zowel Frans als Burg waren er snel uit dat er moest ingezet worden op een goede oplossing, wat realiseerde in een borstelunit om zowel de binnen- als buitenkant van de kist schoon te maken. “Voor ons was snel duidelijk dat er mechanische kracht aan te pas moest komen om het vuil uit de kisten te borstelen. Het is fantastisch hoe er vanuit Burg Machinefabriek werd meegedacht om tot een goed eindresultaat te komen.”
De machine, die zowel geschikt voor is houten als kunststof fruitkisten, werkt als volgt: Als eerste wordt er een kist aangevoerd aan de Burg Borstel Unit (BBU). Dit gebeurt door een rollen- of kettingbaan. De kist wordt in de machine overgenomen door de kettingbaan. Terwijl de kist de machine ingevoerd wordt, wordt deze door de sproeibuis ingespoten met een schoonmaakmiddel. Zodra de kist het midden van de machine bereikt heeft, wordt deze vastgeklemd en gecentreerd door middel van het klemsysteem. De kist wordt nu door middel van een liftsysteem omhoog gebracht tussen de borstels. Nadat de kist de eindpositie bereikt heeft, worden de borstels tegen de kist aan gedrukt en beginnen de borstels te roteren. De borstels beginnen nu rond de kist te lopen door middel van het contour van de kist te volgen. Zodra de borstels de kist volledig rond geweest zijn, wordt in tegengestelde richting de kist nogmaals geborsteld. Nadat deze borstelactie voltooid is, schuiven de borstels uit elkaar en wordt de kist door middel van het liftsysteem weer naar beneden gebracht. Zodra de kist beneden is, wordt de kist ontklemd en uit de machine getransporteerd door middel van de kettingbaan. Nu al het grove vuil los is geborsteld van de kist, wordt de kist automatisch doorgevoerd naar de kistwasser waar de kist nu volledig gereinigd kan worden.
Inmiddels draait Frans voor het tweede seizoen met de gecombineerde borstelunit en kistenwasser en dat naar volle tevredenheid: “Voor mij is de machine zoals die nu draait prima. Ik heb er één personeelslid bij de lijn nodig met een heftruck. De machine heeft een capaciteit van zo’n vijftig kisten per uur en daar kan ik goed mee uit de voeten. Het is een forse investering geweest, want we hebben ingezet op goede materialen, maar we willen hiermee geen risico’s nemen. Fruittelers die bij ons hun peren opslaan, moeten er zeker van zijn dat hun peren in een schone kist en een schone cel worden opgeslagen. Daarover mogen geen twijfels bestaan. Dat is onze verantwoordelijkheid en zal uiteindelijk resulteren in minder uitval.”
Ook Burg Machinefabriek is in haar nopjes met het resultaat. “Voor ons is het prettig om klanten te hebben die zelf de innovatie zoeken. Daar is onze hele bedrijfsvoering op gestoeld. Onze engineers zijn enkele weken bezig geweest om de ideale machine te ontwerpen, maar het resultaat mag er zijn. Tot nu toe zijn we nog nauwelijks de boer op geweest om dit systeem te promoten, maar we zien zeker mogelijkheden om deze machine breder in de markt te zetten”, vertelt Michael Ots van de machinebouwer uit Kruiningen.
Die innovatiedrang zit ook Frans in de genen. “Ik heb altijd graag in ontwikkelingen meegedacht. Zo waren we een pionier in de bevochtiging van peren en hoorden we ook bij de eerste telers die werkten met plastic kisten. Bij Burg proef ik dezelfde wens om de fruitteelt en verwerking te innoveren. En het rendement van deze machine valt niet direct uit te rekenen, maar wij verwachten dat het zijn vruchten letterlijk gaat afwerpen. Over de hygiëne van onze kant mag geen enkele twijfel bestaan. We koelen en verhandelen tenslotte veelal het fruit van anderen. Dat gedeelte hebben we nu volledig onder controle. Nu is het te hopen dat het fruit in het nieuwe seizoen ook zijn geld opbrengt, want daar schortte het de laatste jaren nogal eens aan. Wij zijn in elk geval klaar voor het nieuwe seizoen!”