Het flowpacken van appelen is wereldwijd in opmars, maar staat in Nederland nog maar in de kinderschoenen. Burg Machinefabriek ontwikkelde enkele jaren geleden al een flowpacklijn voor hardfruit, die met de nieuwe generatie BFI 3.0 verder is geoptimaliseerd. “De grootste uitdaging is dat je een continue productstroom moet hebben, want het komt op één appeltje aan. Een uitgekiend systeem zorgt nu voor 100% vulling naar de flowpacker”, vertelt Arjan van Burg. De machinefabrikant leverde de infeedlijn voor de flowpackmachine al aan verschillende verpakkers in Engeland en Duitsland. “Die vraag is veelal gedreven door de vraag vanuit de supermarkten. Als de retailers er klaar voor zijn, kan het snel gaan. In Nederland en België verloopt dat acceptatieproces nog niet zo snel.”
Het unieke van de machine is dat hij zowel geschikt is om trays te vullen, maar ook trayless ingezet kan worden. Het BFI 3.0 flowpack invoersysteem wordt veelal gebruikt in combinatie met kistledigsystemen, waardoor er wordt gewerkt met voorgesorteerd product dat zowel nat als droog wordt aangevoerd. Wel is volgens Arjan het werken met een waterdumper een must pre. “In vergelijking met andere machines in de markt is deze BFI in prijs concurrerend, de capaciteit tot wel 70 verpakkingen per minuut is uniek te noemen. Het systeem is in staat om te draaien op zeer hoge snelheden waarbij het product nog steeds zeer fruitvriendelijk behandeld wordt. Afhankelijk van de toepassing zijn verschillende opties mogelijk om aan te sluiten bij de behoeften van de klant zoals automatische schaaltjesontnesters.”
“Met de capaciteit van de BFI – tot 420 vruchten per minuut, afhankelijk van productsoort en verpakking – onderscheiden we ons van andere oplossingen. We hebben een groot aantal handelingen geautomatiseerd, die anders handmatig moeten gebeuren. De uitdaging was om een continue aanvoerstroom van fruit te realiseren. Het is niet eenvoudig om iets wat batch-gewijs geleegd wordt te bufferen in een continue stroom naar de flowpacker. Daarbij geldt natuurlijk, hoe hoger de snelheid, hoe kritischer. Dankzij transportbandjes die op verschillende snelheden onafhankelijk van elkaar draaien met onder meer een weegfunctie, zijn we er in geslaagd die bufferfunctie in te bouwen, waardoor we een 100% vulling op de diabolorollen realiseren, Alles is gekoppeld. Dat moet ook, want als de aanvoer niet geregeld is, werkt de machine niet. Extra voordeel is dat de bediening bij deze nieuwste versie zeer gebruiksvriendelijk is geworden”, vertelt Michael Ots.
In rijen van twee worden de appelen veelal in verpakkingen van vier of zes stuks verpakt, maar ook twee, acht of tien stuks of een enkele rij behoren tot de mogelijkheden. De voordelen van de flowpack zijn volgens Michael evident. “Een voorbedrukte folie maakt de presentatie een stuk aantrekkelijker. Daarnaast is het uit duurzaamheidsoogpunt interessant, want je gebruikt veel minder plastic dan bij een standaardverpakking. Mensen zijn in eerste instantie nog weleens bang dat het fruit gaat butsen, maar de flowpackmachine kan we kunnen het fruit zo strak verpakken dat het echt niet beweegt.”
“Onze kracht is dat we het verschil maken met totaalprojecten, waarbij we alle randapparatuur en de verpakkingsmachines in het pakstation leveren. De sorteermachine blijft natuurlijk het hart van de sorteerlijn, maar daarin werken we met alle bekende machinebouwers samen”, vertelt Arjan. Op de vraag of de flowpackmachine ook voor ander fruit kan worden ingezet, antwoordt de machinebouwer: “We onderzoeken het. Zeker voor ronde vruchten, zoals tomaten lijken er zeker mogelijkheden. In andere landen verwachten wij dat ook op termijn naar soortgelijke verpakkingen zal worden overgestapt omdat de methode met een flowpackmachine die horizontaal verpakt naast de hogere snelheid ook veel minder val veroorzaakt en dus productvriendelijker is.“