Filter per type
Productielijnen
Machines
Gerealiseerde projecten

“Efficiëntere handling bij onze telers én in ons pakstation”

Tholen – Vanaf dit seizoen heeft PEQ in Maasdijk een nieuwe kistlediglijn voor paprika’s in gebruik. “Een stap vooruit in een efficiëntere handling, zowel voor onze telers als voor ons als handels- en verpakkingsbedrijf, waarmee we de nodige kosten kunnen reduceren”, vertelt Operationeel Manager Marc Vriesen. Er werd al langere tijd nagedacht over het werken met een kistenlediger. “Vorig jaar hebben we provisorisch een kantelaar laten maken om kennis te maken met het systeem. Toen zagen we de potentie, zowel aan onze kant als bij de telers, en zijn we ons verder gaan oriënteren op de bestaande mogelijkheden op de markt. Zo kwamen we uit bij Burg Machinery.”

“We krijgen de paprika’s nu veelal van de telers aangeleverd in kuubskisten, die bij de telers gevuld worden door de kistenvullers van Burg. Deze aangevoerde kisten worden bij ons in de kantelaar gereden, waarna de paprika’s gelijkmatig op de lopende band worden gekanteld. Die gaat weer over op een haakse lopende band, waar vervolgens de paprika’s de flowpacklijn opgaan. Voor ons werkt het hele systeem erg praktisch”, vertelt Marc. “Overigens behouden onze aangesloten telers de mogelijkheid om de paprika’s in kisten of dozen aan te leveren. Dat kan om afzettechnische redenen interessant zijn, vandaar dat we die flexibiliteit wilden behouden.”

Ook in de winter blijven flowpacken
Per lijn staan een drietal kantelaars opgesteld, waarmee de volgorde voor de kleurenmixverpakking wordt bepaald. “Dat kan de traditionele stoplichtverpakking zijn, maar we verpakken ook op maat, volgens de wensen van de klant. Uiteindelijk blijft de flowpackmix een veelgevraagde verpakking”, vertelt Marc. “De opstelling is zo gemaakt dat we de producten ook in de winter kunnen blijven flowpacken. Zo houden we de hele operatie zo flexibel mogelijk.”

“Deze nieuwe manier van werken scheelt voor zowel de tuinders als ons als verpakkingsbedrijf handling en daarmee ook extra kosten. Door de processen anders in te richten kunnen we direct arbeid en daarmee kosten besparen, wat erg belangrijk is in deze tijd. Het mooie is dat we er onze mensen ook een fijnere werkhouding mee verschaffen, want de mensen die de paprika’s inleggen maken nu een kortere beweging. Zo slaan we twee vliegen in één klap’, constateert Marc. “Voorwaarde voor ons was dat we als de kwaliteit van het product erom vraagt ook mensen bij de lopende band konden zetten en daar is Burg met deze opstelling prima in geslaagd.”

Professionele partij met beide benen op de grond
“We werken vanaf week 14, dus precies bij de start van het Hollandse paprikaseizoen, met de kistenlediglijn. Naar die startdatum hebben we met elkaar toegewerkt en daar zijn we prima in geslaagd”, vertelt Marc. Hij toont zich enthousiast over de samenwerking met Burg. “Als je het mij vraagt, is het een professionele partij, die met beide benen op de grond staat en zich verantwoordelijk voelt van het moment van aanvraag tot oplevering, inclusief een stukje nazorg.”

Op de vraag wat er bij Marc nog meer op het wensenlijstje staat op automatiseringsgebied, antwoordt de Operationeel Manager dat er in de toekomst nog winst te behalen is met optische sortering. Vision-technologie zou daar een mooie rol in kunnen spelen om het kwaliteitsniveau volledig af te stemmen op klantspecificaties, want voor elke paprika is een markt.”

 
 

© 2024, Burg Machinefabriek B.V. | All Rights Reserved | Privacy & Cookiebeleid | Website: AM Creatie